personal trainer blog

1. Intro

Ik ben de afgelopen 9 jaar een professionele personal trainer geweest. Ik heb mensen gezien die erg fit zijn in hun jaren ’20, ’30 en ’40. Ze hebben veel energie, ze gaan meestal graag uit, maar ze houden niet zo van lichaamsbeweging. Ze willen niet echt alleen actief zijn.

Dit is slechts een voorbeeld van de “The End of Normal”-cultuur, die al heel lang bestaat. Het is de cultuur die waarde hecht aan mager zijn en niet dik worden en het moedigt lui gedrag aan door mensen te vertellen dat als je aan lichaamsbeweging doet, je het in je pyjama kunt doen of wanneer je slaperig bent of wanneer je lichaam moe is.

Maar dat is niet goed geweest voor de volksgezondheid. Overal in de ontwikkelde wereld nemen de obesitas cijfers toe en dit komt deels doordat onze cultuur luiheid in plaats van lichaamsbeweging aanmoedigt.

Dus laat me mijn persoonlijke trainingsfilosofie met je delen: Oefening is goed voor je, maar het moet goed worden gedaan! En het moet met mate worden gedaan in plaats van een alles-of-niets-voorstel te zijn (d.w.z. als je vandaag 5 sets van 10 herhalingen doet in de sportschool, dan kun je morgen eten wat je maar wilt).

Dus wat betekent dit? Het betekent dat we ervoor moeten zorgen dat mensen die naar onze sportschool komen ons eerst zien voordat ze gaan sporten: we zorgen ervoor dat ze zich voldoende op hun gemak voelen zodat ze komen opdagen, we geven ze informatie over hoe ze de oefeningen correct kunnen doen, zodat ze daadwerkelijk effectief zal zijn (dwz de juiste vorm), en we motiveren ze door middel van beloningen en prikkels, zodat ze bij ons blijven, zelfs nadat ze beseffen dat het geen zin heeft om de oefeningen te doen als ze toch niets over fitness van ons leren!

Dit is slechts één voorbeeld van The End of Normal Culture; we zien veel meer variatie in verschillende sectoren (zoals personal trainers) zoals deze. Maar het laat wel zien dat er ook soortgelijke problemen zijn op andere gebieden (zoals marketing). We zien ook vergelijkbare problemen in verschillende landen (zoals India versus de VS). Deze problemen lijken echter vaker voor te komen in ontwikkelde landen dan in ontwikkelingslanden; misschien omdat sommige landen een positievere ervaring hebben gehad met traditionele “normalisatie”-culturen? De ‘normalisatie cultuur’ kan hier ook voor problemen hebben gezorgd als ze niet goed werden aangepakt, bijvoorbeeld toen bepaalde generaties op jonge leeftijd in de westerse cultuur werden geïntroduceerd

2. Waarom Personal Training?

Personal training is een ongelooflijk effectief hulpmiddel voor persoonlijke fitheid en gewichtsverlies. Hiermee kunt u uw voortgang bijhouden en doelen stellen voor uw toekomst. Het helpt je te trainen en gemotiveerd te blijven door het proces van het verbeteren van je lichaam en gezondheid.

Ik heb gezien dat persoonlijke training werd gebruikt om een breed scala aan dingen te bereiken, van gewichtsverlies tot spieropbouw. Een ding waar mensen vaak geen rekening mee houden bij het kiezen van een personal trainer, is hun vermogen om snel af te vallen. Laten we dit onderwerp nader bekijken:

Wat is een persoonlijke trainer?

Een personal trainer is een persoon die zowel met klanten werkt als hen begeleidt tijdens de reis naar hun doelen. Er zijn veel verschillende soorten trainers; sommige zijn fysiek, terwijl andere zich richten op het opnieuw afstemmen van lichaam en geest om specifieke doelen te bereiken. De rode draad tussen alle trainers is dat ze fysiek werken (met de cliënt) terwijl ze hen mentaal coachen (door het proces om hun doel te bereiken).

Een naast familielid van een personal trainer is een voedingsdeskundige, iemand die gespecialiseerd is in het helpen van klanten om gewicht te verliezen door middel van een dieet, lichaamsbeweging of beide. Een voedingsdeskundige werkt ook met klanten via het mentale aspect – het eetproces zelf – om hen te helpen hun eetgewoonten te veranderen, zodat ze gezond kunnen zijn, sterke spieren kunnen kweken en energie kunnen krijgen voor alle activiteitenniveaus.

Klanten hoeven geen volwassenen of zelfs tieners te zijn om te kunnen profiteren van een personal trainer; volwassenen hebben misschien wat hulp nodig om gezonder te leren eten of om actiever in het algemeen te worden, tieners hebben misschien extra motivatie of duidelijkheid nodig over wat ze moeten doen als ze hun doel hebben bereikt als ze dat snel willen bereiken. Hoe het ook zij, het maakt niet uit of je volwassen bent of niet: alle trainers helpen je om je doelen te bereiken, ongeacht leeftijd, geslacht of fysieke conditie! Voor meer informatie over professionele trainers en hoe zij je kunnen helpen je doelen te bereiken, bekijk dit bericht hier.

Wat houdt een Personal Training Sessie in?

Een typische sessie in een sportschool zal bestaan uit 3-5 sessies verspreid over weken/maanden voorafgaand aan uw doelmijlpaal (dat is de dag waarop u de voortgang meet aan de hand van de vereiste benchmarks). De hoeveelheid werk die in elke sessie wordt gestoken, is afhankelijk van uw grootte en leeftijd; het hangt er ook van af of het deel uitmaakt van een groter programma of slechts één sessie die eenmaal per week wordt gedaan (de laatste is veel gemakkelijker). Het is niet ongewoon voor

3. Hoe te trainen voor betere resultaten

Personal training is een geweldige manier om resultaten te behalen. Ik bedoel dit in die zin dat het je kan helpen gewicht te verliezen en gezonder te worden, maar het is niet echt een “motivatie”-methode. Het is meer een “trainings”-methode.

U hoeft niet te zweten of u aan het afvallen bent; je moet het gewoon goed doen met je lichaam en geest. Je moet je concentreren op wat je kunt controleren: je lichaam, je geest (en alleen dan je geest) en je dieet.

Tegenwoordig zijn de meeste mensen die naar personal training gaan op zoek naar een soort van snelle, gemakkelijke oplossing: ze willen snel afvallen (of een aantal kilo’s), ze willen zich beter voelen na het sporten (meer motivatie = meer zelfvertrouwen), of ze willen gewoon wat centimeters van hun taille verliezen. Dit zijn allemaal goede motivatoren en zullen u resultaten opleveren, maar er is geen bewijs dat de ene methode in elk geval effectiever is dan de andere.

Resultaten gaan niet over hoe snel we ze bereiken; resultaten gaan over de kwaliteit van die resultaten en wat we er daarna mee doen.

4. Wat te eten voor en na het sporten?

Ik krijg deze vraag de hele tijd door mijn studenten die op zoek zijn naar een slimme manier om hun trainingsgewoonten te verbeteren. Ik vind dat als je met een personal trainer werkt, hij of zij behoorlijk specifiek en zeer nuttig advies voor je zal hebben.

Persoonlijke training gaat niet alleen over hun trainingen – het gaat over wat ze ervoor en erna doen. Hier komt de belangrijkste informatie vandaan: de personal trainer.

De eerste keer dat ik met een personal trainer werkte, bespraken we wat we moesten doen na een training. We hebben het gehad over hoe lang je je uitrusting op zijn plaats moet laten (je wilt ervoor zorgen dat je niet zweterig wordt terwijl je wacht) en hoe moeilijk je jezelf moet pushen tijdens je volgende sessie (onthoud dat je doelen niet alleen gaan over beter worden in je trainingen). We hebben het erover gehad om ervoor te zorgen dat je het niet overdrijft (je wilt ervoor zorgen dat je geen pijn krijgt).

Toen we klaar waren, liet ik haar me in mijn sportkleding doen, zodat ik ergens anders kon gaan sporten. Terwijl we aan het praten waren, realiseerde ik me dat de eigenlijke wetenschap van persoonlijke training niet zo ingewikkeld was als het op het eerste gezicht leek – er was eigenlijk vrij eenvoudig advies als je wist waar je moest kijken. Het was bemoedigend omdat ik een boek had geschreven met de titel The Personal Trainer’s Bible, dat al deze dingen uiterst serieus nam en op een onconventionele manier succesvol was: er een bedrijf omheen bouwen in plaats van het te onderwijzen!

Dus hier zijn enkele dingen die ik iedereen aanraad die zijn conditie wil verbeteren:

1) Zoek iemand die weet wat hij doet

2) Zoek iets dat voor jou werkt

3) Breng wijzigingen aan gebaseerd op resultaten

3) Wees niet bang om te falen

4 ) Volg je intuïtie

5 ) daag jezelf uit

6 ) leer van je fouten

7 ) vertrouw op het proces

5. Andere manieren om gemotiveerd te blijven

Er is iets voor te zeggen voor de mentaliteit van ‘dit moet ik doen voordat ik sterf’.

Het is tenslotte wat de meeste mensen drijft om een activiteit na te streven die ze niet echt leuk vinden. Wat maakt het speciaal? Als een taak moeilijk en onaangenaam is, wat maakt het dan de moeite waard om te doen?

Dat is misschien een heel goede vraag voor degenen die geen tijd hebben voor iets anders dan werk, hoewel er veel manieren zijn om erover na te denken die leuker en persoonlijker zijn. Voor mij gaat het niet om het plezier om tijd door te brengen met iemand om wie je geeft (hoewel dat zeker ook heel leuk kan zijn). Het gaat niet eens om de vreugde om je eigen lot in handen te hebben (hoewel dat ook heel plezierig kan zijn). Wat ik wil is iets veel persoonlijker: het gevoel dat ik iets doe met iemand die om me geeft en wiens perspectief ertoe doet.

Dit is wat mij motiveert bij het sporten en tennissen; daarom vind ik coaching zo leuk; en daarom hou ik ook van allerlei andere dingen. Het zou bijna onmogelijk zijn om nee te zeggen tegen al deze dingen als ze ook gratis waren. Maar ze zijn niet gratis. We betalen er geld voor omdat we denken dat ze ons gelukkiger zullen maken. En niet alleen gelukkiger, maar ook veel beter in ons werk (wat, als je erover nadenkt, niet zo heel anders is dan hoe we ons voelen als we betaald worden voor onze hobby’s).

Dus hier is mijn laatste tirade over motivatie: laat gewoon genoeg los zodat je echt anders over jezelf denkt – maar laat niet te ver genoeg gaan waar je je dom voelt of minder dan 10% beter dan voorheen (want dan won je niet meer jezelf voelen). Doe gewoon alsof het nu belangrijker is dan ooit – wat leuk is, want dan zal geen van beide er minder toe doen dan ooit.

Vorig artikelWat is HIIT?
Volgend artikelIs een dieet de beste methode om af te vallen?